jitske kramer & werken na corona

Jitske ziet Corona als een collectieve cultuurshock. En nu de maatregelen in het najaar van 2021 versoepelen, komen we terecht in de ’terugkeer fase’. Werk heeft het gebouw verlaten. En… komt het er weer in? Gaan we met een paar aanpassingen terug naar het oude normaal, of transformeren we naar hybride culturen? En wat betekent dit hybride werken voor samenwerken en leiderschap? Een lezing over cultuurverandering, hoe we komen tot nieuwe hybride werkculturen en wat dit vraagt van samenwerken en leidinggeven op afstand.

Speciaal voor deze tijd van grote veranderingen maakt Jitske Kramer lezingen over de impact van de corona maatregelen op de samenleving, organisaties en teams. Voor een antropoloog zijn dit fascinerende tijden. Jitske houdt de ontwikkelingen in de maatschappij en in organisaties naar aanleiding van de corona cultuurshock nauwlettend in de gaten. We kunnen zoveel leren van de wereld om ons heen op dit moment. Deze lezing beweegt mee met de geest van de tijd en is daardoor elke maand net weer een beetje anders. Een lezing (online, live, hybride) met lessen vanuit de antropologie, telkens afgestemd op de fases waar we met z’n allen doorheen gaan. 

Corona heeft ons in een collectieve wereldwijde cultuurshock gebracht. Het ene moment zakt de moed je in de schoenen en het andere moment voel je een zee aan energie om door te zetten. Onze menselijke gewoonten en routines zijn in de war geschopt. Het lijken grillige emotionele golven die je kunnen overspoelen. Maar in wezen zijn het vier voorspelbare fases die iedereen in een net iets ander tempo doorloopt.

Werk heeft het gebouw verlaten. Komt het er weer in? En hoe dan?

Over het creëren van nieuwe hybride werkculturen en verbindend leiderschap.

Het effect van deze cultuurshock is, dat we met snelle en grote veranderingen worden geconfronteerd. In deze lezing geeft Jitske Kramer aandacht aan wat dit vraagt van leiderschap en samenwerken. Dit ondertussen, deze buitengewone tijd, vraagt leiderschap met power én love en een helder ‘verander verhaal’. Essentiële vraag hierbij is: leef jij een crisis of een transformatie? Bij een crisis aanpak is je focus om met minimale aanpassingen zo snel mogelijk terug te kunnen naar hoe het was, met behoud van een aantal leuke dingen. Bij een transformatie grijp je deze bijzondere tijd aan als een kans voor radicale veranderingen van langlopende problemen.

Werk heeft het gebouw verlaten. Komt het er weer in? En hoe dan?

Verandering vraagt om houvast in onzekerheid. Hoe kunnen wij ons blijven verbinden op afstand? Hoe hybride willen we gaan?

Na een tijd van, voor velen, vrijwel volledig thuis, digitaal en op afstand werken, breekt nu een tijd aan waarin weer veel meer mogelijk is. Hoe stem je dat af met collega’s? Hoe behouden we de positieve elementen van het thuiswerken, terwijl het kantoor ook weer opengaat. Technisch is van alles mogelijk, maar willen we dat, kunnen we dat? Blijven we online kantoortje spelen, of maken we een professionaliseringsslag? 

In deze lezing aandacht voor de zoektocht naar nieuwe werkculturen. Over wat we kunnen leren van nomadenvolkeren voor wie werken op afstand niets nieuws is. Over hoe we een passende online cultuur kunnen creëren en wat de antropologische belangrijke issues zijn rondom het hybride werken. Jitske is geen expert hybride werken. Zij is antropoloog en kijkt naar de patronen die zich aandienen bij de veranderingen waar we deze maanden massaal doorheen gaan. Zij neemt je mee in hoe je met deze veranderingen om kunt gaan. Een optimistisch verhaal vol wijsheden van over de hele wereld, boordevol waardevolle perspectieven en concrete antwoorden op vragen van nu. Zodat leiders en teams weer weten wat hen te doen staat en deze bijzondere tijd van mogelijkheden optimaal kunnen benutten om werkculturen nóg beter te maken.

video's werken na corona

thuiswerk seminar
over #cultuurshock

crisis of transformatie?

impact van corona

hearts 2 connect

Hoe hybride wil jij gaan? En de organisatie? De klanten?

Hybride werken is geen doel op zich, of zou dat niet moeten zijn. Hybride werken staat voor het flexibel kiezen van de locatie waar het werk plaatsvindt én zelf meer vrijheid hebben in de tijdsindeling van je werkagenda. Per activiteit kies je wat de beste locatie en tijd is. Sommige dingen doe je met elkaar samen en tegelijkertijd (online of offline) en voor andere taken kun je zelf plannen waar en wanneer je ze doet. Hybride werken betekent anders samenwerken dan velen deden voor corona.

Niet iedereen staat te juichen bij het idee dat thuiswerken een blijvertje is. Sommigen snakken naar kantoor en collega’s. Anderen zien op tegen de veranderingen die dit structureel vraagt van leiderschap, samenwerking, communicatie en de inrichting van processen en gebouwen. En laten we eerlijk zijn, het is niet voor elk type werk en activiteit mogelijk en wenselijk. Dus zodra de maatregelen versoepelen of vervallen zullen we betere en reëlere afwegingen kunnen maken. En die tijd is nu aangebroken. Welke vorm van hybride werken past het beste bij de organistatiecultuur, de organisatiedoelen, de activiteiten, ambities en de voorkeuren van medewerkers, leiders en klanten? En wat doet de concurrent? 

Meer hybride manieren van werken betekent een verandering die, ook los van corona, past in deze tijd van digitale mogelijkheden, de behoefte aan maatwerk, meer autonomie voor medewerkers en het terugdringen van files. Dus: hoe passen jullie de organisatiecultuur aan deze nieuwe context aan? 

(Online) keynote: werk heeft het gebouw verlaten. Komt het er weer in?

Jitske stelt dat hybride werken in de kern gaat over nieuwe manieren van ruimte maken voor vrijheid en verbinding. Het is een cultuur verandervraagstuk waarin we nieuwe antwoorden zoeken op de vraag welke plek werk in leven heeft. En welk plek leven in werk heeft. De lezing gaat niet zozeer over de technische mogelijkheden of hybride vergaderstructuren. Het belicht de antropologische aspecten van de veranderingen waar we voor staan. Het verhaal is opgebouwd aan de hand van vier aandachtsgebieden. Afhankelijk van de beschikbare tijd en inhoudelijke wensen maakt Jitske de lezing op maat voor jouw event. 

  • Verander ruimte: cultuurshock, ontwerp-vraagstuk
  • Hybride ruimte: tijd, plaats, nieuwe werkcultuur
  • Ontmoetings ruimte: hybride skills, kampvuren
  • Experimenteer ruimte: liminaliteit, rituelen, scheppingskracht

 

Praktische opbouw en structuur van deze (online) keynote

Jitske heeft inmiddels veel ervaring met allerlei online en hybride vormen. Met veel of weinig interactie. Vanuit haar thuisstudio, lege theaters of elders op locatie. Wat uit ervaring goed werkt zijn de volgende vormen (en we staan open voor allerlei nieuwe manieren):

  • Online: Introductie door een dagvoorzitter. Deel 1 lezing Jitske (30 tot 40 minuten). Tien tot vijftien minuten pauze, of een muzikaal intermezzo, of een gefaciliteerd panel gesprek over het eerste deel, bijvoorbeeld over de vraag hoe hybride mensen willen gaan. Deel 2 lezing Jitske (30 tot 40 minuten). Afsluitende Q&A (15 minuten).
  • Online / Live / Hybride: 45 min lezing Jitske, gevolgd door Q&A.
  • Live / hybride: 20 min tot 1,5 uur lezing, met tussentijds interactie met publiek. Wanneer er ook mensen online meedoen, vraagt dit een goede moderator die tijdens de publieksinteractie het contact met de online deelnemers heeft.

 

Niet noodzakelijk, maar wel leuk en met groot effect is het toevoegen van (live!) muziek en/of comedy aan een online event. Wij kunnen je in contact brengen met muzikanten en artiesten die dit met liefde doen. Maak van een Webinar een online belevenis, een online kampvuur, waar mensen nog lang over zullen napraten.

Praktische opbouw en structuur van deze (online) keynote

Net als bij elk event, heeft de locatie invloed op hoe mensen de bijeenkomst ervaren. Dat is ook zo met online of hybride events. Jitske heeft een professionele thuisstudio, en een studio in haar camperbus, van waaruit zij op elk platform kan binnenkomen. Maar je kunt ook denken aan het live streamen van de lezing vanuit een (leeg of deels gevuld) theater, of een TV studio. Elke omgeving heeft z’n eigen sfeer: intiem, eenvoudig, groots, formeel. En verschillende mogelijkheden wat betreft belichting, live muziek, grote schermen en mate van interactie. De keuze is aan jullie en Jitske zal haar lezing en werkwijze aanpassen aan de locatie en mogelijkheden.

Praktische opbouw en structuur van deze (online) keynote

Jitske Kramer schreef Werk heeft het gebouw verlaten tijdens de tweede gedeeltelijke Lock down in oktober 2020. Met kennis vanuit de antropologie, ervaringen in organisaties en inspiratie uit de vele reizen die zij maakte, biedt Jitske houvast voor deze vreemde tijd. Een inspirerend boek boordevol waardevolle perspectieven en concrete antwoorden op vragen van nu. Ook schreef zij twee mooi vormgegeven longreads over de impact van corona op onze werkculturen. Voel je vrij deze te delen. Over de collectieve cultuurshock. Dit artikel is via deze link te lezen en ook als PDF te downloaden. Over het creëren van hybride werkculturen. Dit artikel is via deze link te lezen en ook als PDF te downloaden.