jitske kramer

Jitske Kramer is bestsellerauteur. Haar boeken gaan over haar ontdekkingsreis naar hoe mensen samen goede mensen kunnen zijn. Hoe we sterke tribes kunnen bouwen, veilig voor verschil en klaar voor verandering. Hoe we goed kunnen samenwerken en samenleven, ook met mensen die we niet zo leuk vinden. Hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Over verandering en wat dit vraagt van leiders en organisaties. Over besluitvorming, macht, diversiteit en inclusie. Over de lessen die zij leerde tijdens haar antropologische reizen. Vele mooie verhalen en praktisch beschreven gedegen theorieën.

WERK HEEFT HET GEBOUW VERLATEN

(NL, Duits)

Jitske Kramer schreef Werk heeft het gebouw verlaten tijdens de tweede gedeeltelijke Lock down in oktober 2020. Over hoe corona ons in een collectieve wereldwijde cultuurshock stortte en wat de impact hiervan is op ons werkende leven. Werkritmes liggen al maanden volledig overhoop, we worden geconfronteerd met onzekerheid, crisisbeslissingen en de noodzaak tot aanpassen en veranderen. Het thuiswerken kreeg een vlucht, wat vraagt om meer dan houtje-touwtje-online-kantoortje spelen. Met vragen als:

Hoe pas je jouw organisatiestructuur hierop aan? Hoe geef je leiding op afstand? Wat kun je nu doen om er op de lange termijn beter uit te komen? Hoe behoud je de trots op de organisatie en de verbinding met je team, ook als je elkaar weken en soms maanden niet kunt zien? Is dit een crisis of een transformatie? Welke nieuwe rituelen zijn nu nodig?

Met kennis vanuit de antropologie, ervaringen in organisaties en inspiratie uit de vele reizen die zij maakte, biedt Jitske houvast voor deze vreemde tijd. Een inspirerend boek boordevol waardevolle perspectieven en concrete antwoorden op vragen van nu. Best verkochte managementboek van 2022!

DE CORPORATE TRIBE

(NL, ENG, Russisch, Duits)

kijkt naar organisaties vanuit de antropologie: hoe onderzoek je een organisatiecultuur, hoe kijk je als antropoloog, welke typen cultuurveranderingen zijn er, en wat is een antropologische veranderaanpak. Managementboek van het jaar 2016.

BUILDING TRIBES

(NL)

beschrijft hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. En wat de rol van leiders, interactie en besluitvorming daarin is. Met uitleg van de tribale archetypen (chiefs, sub-chiefs, jagers, verzamelaars, elders en magiërs). En hoe je goede kampvuren houdt, met prachtige voorbeelden van over de hele wereld. Shortlist managementboek van het jaar 2019.

DEEP DEMOCRACY

(NL)

gaat over de Lewis methode van Deep Democracy, ontwikkeld in post-apartheid Zuid-Afrika. Geschreven voor mensen die conflicten willen oplossen, verschillen willen benutten, en vervolgens duurzame besluiten durven nemen. Met een werkelijk andere manier van kijken naar groepsprocessen en een verrassend doeltreffende aanpak. om deze zienswijze ook echt in de praktijk te brengen. Praktische handvatten en technieken om met uitersten om te gaan. Al sinds 2019 vrijwel continu in de managementboeken top 50.

JAM CULTURES

(NL, ENG)

duikt in de dynamiek van verschillen en macht. Het geeft antwoord op de vraag: hoe creëer je een inclusieve cultuur, waarin we alle talenten benutten. Inclusief leiderschap is als een jamsessie, waarin het voor iedereen helder is wie waaraan mag meedoen, wie waarover mag meepraten en wie mag wat meebeslissen. Door het boek heen zitten de 8 inclusie principes verweven die eerder beschreven zijn in het boek Wow! Wat een verschil.

De Engelse versie kreeg een prachtige review in de Financial Times: ‘Kramer sets out a clear path for better understanding and more inclusive cultures’.

WOW! WAT EEN VERSCHIL

(NL, ENG)

is een veelzijdig handzaam boek vol inspiratie over verschillen en de 8 inclusie principes om tot een inclusieve cultuur te komen. Met veel afbeeldingen en praktische theorieën uitgelegd in maximaal 650 woorden.

VOODOO – OP REIS NAAR JEZELF VIA EEUWENOUDE RITUELEN

(NL)

is persoonlijke verslag van de antropologische reis die Jitske maakte naar Togo, waar zij een week lang eeuwenoude voodooceremonies onderging. Een confronterend verhaal, dat je naar jezelf laat kijken. Met vele belangrijke levensvragen. Via ander ontmoet je vooral jezelf.

Een persoonlijk boek waarin Jitske Kramer je mee op reis neemt.

artikelen

Hier vind je ondersteunende artikelen bij de boeken. 

Artikelen & longreads