Jitske Kramer neemt je mee op een reis vol prachtige verhalen. Met treffende voorbeelden hoe we sterke organisatieculturen kunnen creëren. Over hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Met antropologische lessen over organisatiecultuur, cultuurverandering, macht en leiderschap. Over het samenspel van Power & Love en het belang van goede interactie en besluitvorming. Over samenwerking, transactionele bulletpoint-meetings en menselijke transformatieve kampvuurgesprekken.
Jitske geeft in deze lezing antropologische inzichten om sterke en gezonde organisaties te creëren en onderhouden. Door de antropologische bril zie je nog scherper wat er werkelijk speelt in de dynamiek van de organisatie. Alsof je switcht van zwart-wit naar kleurentelevisie. Dat wat vertrouwd is wordt vreemd en wat vreemd is wordt vertrouwd. Verandering, fusies, leiderschap, conflicten en organisaties zullen nooit meer hetzelfde zijn. Gebaseerd op de boeken De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016) en Building Tribes (op de shortlist voor managementboek van het jaar 2019).
Jitske wel. Een organisatie is een levend geheel, met dorpspleinen en raadhuizen (vergaderzalen) en steegjes en kroegjes waar de echte gesprekken plaatsvinden (rookhokken en coffee corners). Om het reilen en zeilen in een tribe werkelijk te begrijpen en sturing te kunnen geven aan de zogenaamd ongrijpbare organisatiecultuur, is het belangrijk te weten hoe mensen culturen vormen.
Minder groepsdomheid en meer teamintelligentie. Elke groep, organisatie, samenleving bestaat uit mensen. En elke minuut veranderen de verhoudingen tussen deze mensen, de omstandigheden, de belangen en ambities. Een belangrijk thema voor Jitske is de hoge mate van groepsdomheid die we in vele teams en organisaties zien. Hoe kan het toch dat op zichzelf redelijk intelligentie mensen als groep zo zich zo vaak vastdraaien in collectief onvermogen? Al deze dommigheid kost de samenleving, de organisatie en alle betrokkenen veel frustratie en bakken met geld. Middels reisverhalen en haar ervaringen in verschillende culturen en communities laat Jitske zien hoe we onze onderlinge relaties kunnen verbeteren, zodat we als groep slimmer worden in ons denken en handelen. Sterke organisatieculturen hebben groepsnormen die team intelligentie bevorderen.
Het vakgebied van de corporate antropologie is te veel om in één lezing te vatten. Na een inleiding over hoe mensen tribes en culturen vormen, zullen we een focus kiezen. Tijdens de telefonische intake stemmen we de behoeften en mogelijkheden binnen de gegeven tijd af. En zal Jitske kiezen welke reisverhalen passen bij thema, context, doel en doelgroep.
Denk aan:
Wie op dit moment niet tot over z’n oren bezig is met agile, zelfsturing, participatieprocessen, gespreid leiderschap, zelforganisatie, zwermen, co-creatie, inclusie, keten overstijgende samenwerkingsverbanden… die loopt nu al hopeloos achter. Zo lijkt het. Het is alsof we onszelf, en ons leiderschap, volledig opnieuw moeten uitvinden. Jitske denkt dat dat maar ten dele waar is. We hebben namelijk als mensheid een eeuwenlange ervaring in samenwerken, samenleven, overleggen, besluiten en veranderen waaruit we kunnen putten. We kunnen veel leren van wat we al weten.
Jitske Kramer | Human Dimensions B.V. | The Green Surfer | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Disclaimer | Sitemap