Over Jitske

Jitske Kramer is corporate antropoloog, ondernemer, bestsellerauteur en voormalig ’trainer van het jaar’. Ze reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Via haar boeken en ijzersterke lezingen en masterclasses brengt ze haar kennis en ervaringen naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap. Om de slagkracht en resultaten van individuen en groepen te verbeteren (en de wereld gewoon een beetje mooier te maken). Ze heeft de ambitie om organisaties te activeren om voor alles en iedereen woest aantrekkelijk te zijn. En het liefst ook nog verrukkelijk eenvoudig. In haar verhalen wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is vertrouwd.

trainer van het jaar

Jitske Kramer. Een inspirerende (vrouwelijke) spreker. Ondernemer, auteur en oprichter van Human Dimensions. In 2013 is ze uitgeroepen tot trainer van het jaar. Daarnaast is ze bekend als auteur van onder andere De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016), Deep Democracy, Jam Cultures, Werk heeft het gebouw verlaten (best verkochte managementboek van 2022) en Tricky Tijden. 

globetrotting en leiderschapsontwikkeling

Jitske Kramer studeert culturele antropologie. Ze specialiseert zich in het gebruik van theater als educatief medium in de binnenlanden van Oeganda. Terug in Nederland start zij haar carrière als trainer/consultant bij Boertien Training op het gebied van communicatie- en leiderschapsontwikkeling en bekwaamt zij zich in psychodrama en voice dialogue. Zij traint honderden mensen met allerlei functionele rollen, in allerlei branches. Met een specifieke focus op internationale samenwerking. Zij geeft leiding aan de expertise groep Bridging Cultures die zich richt op interculturele competenties en global leadership. In 2006 begint Jitske voor zichzelf, met klanten in binnen- en buitenland, onder de naam Human Dimensions.

internationale trainingen

In haar eerste boek ‘Normaal is Anders!’ beschrijft Jitske haar visie op het leidinggeven aan interculturele teams. Waarin de dynamiek van verschil, met misverstanden, verschillende perspectieven en machtsstrijd belangrijke aandachtspunten zijn. Dit verhaal brengt haar van Londen naar Dubai, naar Jakarta. Naast het geven van lezingen, trainingen en masterclasses is ze actief in het begeleiden van internationale teams. En als consultant voor organisatieontwikkeling in fabrieken in India en Duitsland.

diversiteit en inclusie

Veel klantvragen gaan over het omgaan met, en het overbruggen van verschillen. Tussen mensen (gender, etniciteit), tussen teams (samengevoegd, verschillende functies) en tussen afdelingen (fusies, reorganisaties). Vanuit het werken met en research van deze materie destilleert Jitske acht principes die een inclusieve, open werkcultuur bevorderen. In een inclusieve cultuur komt ieder mens tot zijn of haar recht, worden doelen gehaald en is het volledige potentieel van een organisatie benut. Deze principes beschrijft ze in 2014 in haar boek ‘Wow! Wat een verschil’, die ze in 2020 verder uitwerkt in haar boek Jam Cultures.

deep democracy

Rond 2009 wordt Jitske gegrepen door de zienswijze en methode van Deep Democracy. Een in post-apartheid Zuid-Afrika ontwikkelde manier van besluitvorming, waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Reizen naar Zuid-Afrika volgen om de kunst van deze methode te leren van de grondlegger Myrna Lewis. Het boek ‘Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid’ wordt geschreven, en is inmiddels een bestseller. Jitske start in 2012 met het geven van de trainingen Deep Democracy die met zeer veel succes worden ontvangen. Inmiddels werkt zij vanuit Human Dimensions samen met een eigen team van gelicenseerde instructors om aan de vraag te voldoen.

building corporate tribes

Jitske kijkt als antropoloog naar organisaties. Vaak wordt cultuurverandering gezien als een lastig en stroperig proces. Niet als je de kennis en kunde van de antropologie toepast. Natuurlijk, cultuurveranderingen zijn intensieve processen, maar als je weet hoe cultuurvorming werkt en hoe je een cultuur kunt onderzoeken, wordt het een stuk minder taai. Jitske schrijft in co-auteurschap daarover de boeken De Corporate Tribe (2016, managementboek van het jaar) en Building Tribes (2019, op de shortlist van managementboek van het jaar). 

corona cultuurschok

De impact van de corona maatregelen op de samenleving, organisaties en teams is enorm. Meer thuiswerken, meer online werken vraagt veel van leiderschap. Samenwerking op afstand is anders dan met z’n allen op kantoor. Jitske ziet deze periode als een collectieve cultuurshock, een bekend fenomeen vanuit de antropologie. In Oktober 2021 schrijft zij hierover in een zelfopgelegde uitdaging in tien dagen het boek Werk heeft gebouw verlaten, dat een instant bestseller werd. 

TRICKY TIJDEN

In 2024 verscheen haar boek Tricky Tijden – laat je niet gek maken, waarin zij de menselijke reacties op ingrijpende veranderingen ontrafelt, met inspirerende inzichten uit de antropologie en diverse culturen: “Het zijn Tricky Tijden. De bestaande ordening staat ter discussie, het vertrouwde moeten we loslaten en grenzen worden ver­legd. Elke transformatie kent een turbulente tussentijd, een intrigerende transitiefase waar de wereld lijkt te spelen met haar eigen regels. In deze verwarrende tijd verschuilen we ons graag achter schijnzekerheden en laten we ons te gemakkelijk verleiden door mooie beloftes”.

op reis naar menselijke vraagstukken

Als spreker neemt Jitske Kramer je in haar verhalen mee op een boeiende reis naar menselijke vraagstukken en oplossingen. Zien wat er werkelijk speelt. Met oog voor verschillen én overeenkomsten. Kijken vanuit een opvallend perspectief. Zonder automatische piloot. Met lef om van de gebaande paden af te wijken. Over dialoog, besluitvorming, macht, inclusie, leiderschap, organisatiecultuur, verandering, sabotage en ranking. Over sales, multidisciplinaire teams, veiligheid en internationale samenwerking. Het gewone uitdagen. En vragen stellen. Elke dag. Voorbij wij/zij. Over verschillen verbinden en goed afscheid nemen als dat moet. Onmisbare kennis voor effectieve samenwerking, wijze besluitvorming en collectieve verandering.

organisaties

Jitske Kramer is een bekende (vrouwelijke) spreker. Ze geeft keynotes en lezingen die 15 tot 90 minuten duren. Jitske werkt vanuit een aantal basis verhalen, maar toch is elke keynote anders. Haar verhalen zijn niet gescript en groeien voortdurend. Na elke reis komen er nieuwe verhalen bij. Ook wanneer je Jitske voor een tweede of derde keer hoort spreken, hoor je nieuwe dingen. Na een telefonische intake stemt Jitske haar verhaal af op het publiek, de organisatie en de context. Haar gedachtengoed vind je terug in haar boeken.