jitske kramer: deep democracy & team intelligentie

Goede gesprekken. Betere conflicten. De beste besluiten.

Besluiten worden pas krachtig als ook de minderheidsstem gehoord wordt. Deep Democracy laat zien hoe je onderstromen bespreekbaar maakt, sabotage voorkomt en verschil inzet als kracht. Corporate antropoloog Jitske Kramer leert je kijken naar besluitvorming, conflict en leiderschap met een antropologische bril. Geen trucje. Wel stevige besluiten.

In organisaties worden veel besluiten genomen, maar lang niet allemaal gedragen. Mensen knikken ‘ja’ en zeggen achteraf toch ‘nee’. De onderstroom gonst. Irritaties sluimeren. Stil verzet groeit. En dan… gebeurt er iets. Of juist niets.

Jitske Kramer laat zien hoe je dat patroon doorbreekt. Hoe je besluiten neemt die wérken – juist in groepen met uiteenlopende perspectieven. Waarbij je de wijsheid van de minderheid benut. Gebaseerd op haar boeken Deep Democracy en Building Tribes laat ze zien hoe hoe cultuur ontstaat in interactie en besluitvorming. Hoe je de ‘nee’ uitnodigt, vóór die zich vertaalt in sabotage.

Culturen ontstaan in interactie en besluitvorming

Met concrete tools uit de Lewis-methode van Deep Democracy en inspirerende voorbeelden uit andere culturen en communities – zoals de stilte-meetings van de Quakers, en de Lekgotla-gesprekken van de Tswana –  krijg je handvatten voor diepgaande besluitvorming. Je leert omgaan met weerstand, sabotage en conflict. Niet door ze te vermijden, maar door ze op te zoeken en te benutten.

Want als we bij de start van een traject niet zeggen: “Hopelijk zijn we het snel eens.” Maar juist: “Wat geweldig dat we hier zijn met zó veel perspectieven. Laten we dat verschil benutten.” Wat zouden we dan met elkaar kunnen doen?

Door de wijsheid van de minderheid toe te voegen, worden besluiten sterker, menselijker en effectiever. Zonder te polderen. Zonder verschillen glad te strijken. Maar juist door ze ruimte te geven. Niet van de spanning weg, maar ernaartoe. Als teamlid én als leider.

Over besluitvorming, sabotage, conflict en verbinding.

Focus van deze keynote. De Lewis methode van Deep Democracy, gecombineerd met antropologische inzichten om zo te komen tot meer teamintelligentie, psychologische veiligheid, minder sabotage en weerstand,  goede gesprekken, beter conflicten en de beste besluiten. Deep Democracy als methode, zienswijze én als houding.

Wat deze lezing uniek maakt. Verbindt de Deep Democracy-principes met antropologische inzichten uit Building Tribes. Een scherpe, frisse blik op hoe je écht samen tot besluiten komt.

Op maat. Duur: 30 tot 90 minuten. Na een online intake stemt Jitske de inhoud af op doelgroep en context. Accenten kunnen liggen op de kracht van check-ins, omgaan met sabotagegedrag, impact van autocratische besluitvorming, macht, conflicten en polarisatie of leren van besluitvormingsvoorbeelden uit andere culturen. Hoe meer tijd, hoe meer verdieping.

video's deep democracy

deep democracy

beste werkgevers
event 2016

verbinding door
deep democracy