jitske kramer & reisverhalen

Via reisverhalen leren over jouw organisatie, samenwerking en verandering.

In deze lezing leer je via de bijzondere reiservaringen van Jitske hoe mensen over de hele wereld tegen vergelijkbare zaken aanlopen: hoe om te gaan met verandering, leiderschap, conflict, afscheid, fusies. De verschillende unieke culturele antwoorden op deze universele vragen geven stof tot nadenken. Een bijzondere lezing waarin jouw eigen wereldbeeld en jouw ideeën over normaal en niet normaal flink op de proef worden gesteld. Met indrukwekkende verhalen en prachtige beelden. 

Ga mee op reis met jitske en leer kijken als een antropoloog. Dat wat vreemd is wordt vertrouwd. En dat wat vertrouwd is wordt vreemd. Verandering, fusies, leiderschap, conflicten en organisaties  zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Route

De exacte reisroute stellen we samen tijdens de intake. Je kunt denken aan verhalen van en over de Sinaï woestijn, het voodoo van Togo, bijzondere rituelen in India, maraboets in Gambia, taxichauffeurs in Maleisië, fonteinen in Friesland, het ta’arof in Iran, huwelijksperikelen in Las Vegas, stilte vergaderingen bij de Quakers…. Via de reisverhalen legt Jitske de link met jullie dagelijkse praktijk. Hierbij zijn verschillende thema’s mogelijk, zoals: omgaan met verandering, beter samenwerken, conflicten, fusies, rituelen, leiderschap, afscheid, inclusie.

‘Antropologisch kijken is het vreemde proberen te doorvoelen, zonder dat je eigen mening er voortdurend doorheen dendert.’

video's WERELDSE WIJSHEDEN

Wat is de waarde van jouw product? ta'rof iran

liminaal leiderschap - nordic business forum helsinki

Door anders te kijken, kun je meer zien

In de ontmoeting met de ander kun je veel leren over die ander, maar zeker zoveel over jezelf. Je leert kijken voorbij jouw eigen oordeel. En dat is niet altijd makkelijk, omdat we barstensvol vooroordelen en mindbugs zitten. Als je iets ziet, vind je er vaak meteen iets van. Je hebt zelfs al een mening over iemand nog voordat je hem of haar hebt ontmoet. Hoe kun je blijven kijken met een open blik? Hoe kom je eigenlijk aan jouw meningen en oordelen? En hoe kom je er weer af? Hoe normaal is jouw normaal eigenlijk? Je wordt uitgedaagd je écht open te stellen, zonder alles meteen in te vullen met je eigen (voor-)oordelen. Niet meteen denken ‘nou, nou, moet dat nou zo’. Maar open, nieuwsgierig en verwonderend. Om de ander (collega, klant, client, leerling, manager, etc) beter te begrijpen. En daarmee jezelf ook.

Lichte verwarring en milde twijfel zijn tekenen van een onderzoekende houding. Door anders te kijken, kun je meer zien. Ook in jouw eigen werk en organisatie. Jitske heeft, naast de samengestelde reisprogramma’s zoals hierboven beschreven, de volgende twee bijzondere lezingen.

  • Levenslessen via voodoo: kun je een beetje in iets geloven? Als inspirerend spreker neemt Jitske je als geen ander mee op reis. Ze spreekt over haar indringende reis naar Togo, waarbij je via haar ervaringen wordt geconfronteerd met vele levensvragen en dilemma’s. Hoe gemakkelijk geef jij je over aan het onbekende? Dat een bezoek aan het muziekfestival in Utrecht kon leiden tot een spiritueel reinigingsritueel in de bossen van Togo, had Jitske Kramer niet voor mogelijk gehouden. Op uitnodiging van een voodoo priester, die baalt van het slechte imago van voodoo en haar graag zijn voodoo wil laten ervaren, reist zij begin Januari 2019 af naar Togo. In een nachtelijk ritueel wast zij zichzelf naakt in het heilige bos. Ze danst op het ritme van de goden, leert haar lotsbestemming kennen, raakt negatieve energieën kwijt door ingesmeerd te worden met koffiemelk, gin en sprite en interviewt een bijna 100 jaar oude voodoo priester omhangen met mensenschedels. Is voodoo net zo duister als het imago doet vermoeden? Een lezing die onder je huid gaat zitten en je niet snel zal loslaten.
  • Stilte – een vergeten menselijke deugd Een lezing van 20 tot 30 minuten over het belang van: stilte. We leven in een wereld waar we meer praten dan luisteren. Geluid heerst over stilte. Maar zonder stilte kunnen we geen nieuwe gedachten vormen en vertrouwen opbouwen. We hebben evenzeer stilte nodig als geluid. Het is de combinatie die de muziek maakt. Tijdens haar reizen heeft Jitske veel geleerd over verschillende manieren om met stilte om te gaan. In deze lezing deelt zij  belangrijke lessen opgedaan in India, Togo en Engeland. Deze lezing heeft zij ontwikkeld en eerder in het Engels gegeven voor TEDxWassenaar.

  • Een fusie is net een huwelijk. Een keynote lezing met heldere antropologische lessen over hoe je verschillende organisaties kunt samenvoegen om samen een nieuwe organisatiecultuur te creëren. Fuseren, vaak een hele kluif voor leiders en medewerkers. Ook na maanden en soms jaren zijn er vaak nog steeds verschillende bloedgroepen. Als je weet wat je te wachten staat, is het makkelijker. Fusies zijn zo oud als de mensheid. We weten al lang hoe mensen, families, tribes en stammen samengaan en welke constructies en rituelen zorgen dat de relatie kansrijk is. We noemen dit huwelijken, waarbij hele verwantschapssystemen in elkaar schuiven. In deze lezing leer je hoe belangrijk de naamgeving is, de locatie, de onderlinge machtsverhoudingen en de kracht van de zogenaamde ‘liminale fase’ tussen de oude en de nieuwe situatie. Een lezing over organisaties, cultuurveranderingen, maar niet in het bekende managementjargon.