jitske kramer & All-Inclusive: over verschil en verbinding

Verwacht geen standaard lezing, maar een unieke beleving die mensen in beweging zet. Over diversiteit en inclusie. Jam Cultures.

Diversiteit gaat over de mix van verschillen. Inclusie over hoe we met deze mix omgaan. Met de voortdurende vraag: wie bepaalt er wat normaal is?

Een muzikale lezing die raakt, Gedegen inhoud gecombineerd met ‘spoken word’. Corporate antropoloog Jitske Kramer spreekt in All Inclusive over nut en noodzaak van inclusie en diversiteit voor teams en organisaties. Gebaseerd op haar boeken Jam Cultures en Wow! Wat een verschil. Over macht, ranking, ongemak en het nemen van risico’s om samen in flow te komen. Over hoe mensen grenzen leggen en verleggen. Over zinvolle ontmoetingen, lef en leiderschap. Een lezing over de grens. Over verschil en verbinding.

Op luchtige wijze spreekt Jitske over zware thema’s. Ze laat je nadenken. Over hoeveel diversiteit je aan kunt. En wilt. En wat dit vraagt van leiders. Je loopt er anders uit dan je erin ging. Samen jammen, met krachtige begrenzing en liefdevolle aandacht. Join the jam. Inclusie is geen project. Het is hoe we samen de wereld maken.

‘Join the Jam. Hoeveel diversiteit kun jij aan?’

Een krachtige mix van antropologie, muziek en menselijkheid.

Een antropologische blik op het diepe werk van inclusie. We kennen de woorden: diversiteit, gelijkwaardigheid, inclusie. Maar wat betekenen ze écht in de dagelijkse praktijk van leiderschap, samenwerking en organisatiecultuur? Een performance met muziek, verhalen, spoken word, compacte theorie en visual graphics. In Jam Cultures durft iedereen zijn of haar eigen geluid te laten horen en naar dat van anderen te luisteren. Om samen in voortdurende afstemming tot een beter geheel te komen. Inclusie als een jamsessie, waarbij je elkaar met lef en verbinding ontmoet. In de kern gaat inclusie over wie waaraan mag meedoen doen, wie waarover mag meepraten en wie wat mag meebeslissen. En wie vooral niet. En daarmee gaat inclusie over mensen, grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten. Het gaat over samenwerken met verschillen. Snoeihard en soft tegelijkertijd.

Ook mogelijk in een combinatie met Typhoon (unieke Rhythm of Life Masterclass) of Dolf Jansen (inhoud gecombineerd met comedy).

video's jam cultures

jam cultures

muzikale jam cultures

hearts to connect

join the jam!

Als het hart van de macht het wil, is het met 24 uur geregeld.

Met scherpe inzichten en rake verhalen uit haar boeken Jam Cultures en Wow! Wat een verschil laat Jitske zien hoe cultuur onder de oppervlakte werkt – en wat er werkelijk nodig is om omgevingen te creëren waarin iedereen tot zijn recht komt. Dit is geen beleidssessie. Dit is een ervaring die hoofd én hart raakt. Verwacht eerlijkheid, humor, ongemak en diepe herkenning. Verwacht dat je anders naar jezelf – en naar anderen – gaat kijken. Want inclusie is geen project. Het is hoe we samen de wereld vormgeven. Alles draait om één centrale boodschap: Als het hart van de macht het echt wil, is het met 24 uur geregeld. Dus de echte vraag is: Waar zit jouw macht – en wat wil jouw hart?

Focus van deze lezing. Diversiteit, inclusie en macht. Wat een inclusieve cultuur vraagt van mensen. De acht inclusie principes komen vaak niet letterlijk aan bod, maar zitten verweven door het verhaal. Het overzicht van de principes kun je hier downloaden. Als nodig besteedt Jitske ook aandacht aan het ‘WAAROM moeten we eigenlijk aandacht hebben voor diversiteit en inclusie’ 

Wat deze lezing uniek maakt. In onze organisatie. In korte tijd veel theoretische inzichten, die persoonlijke vragen oproepen. Een krachtige combinatie van antropologie, performance en menselijke diepgang. Theorie wordt voelbaar via muziek, ritme en verhaal. Inclusie als ervaring – niet als beleidsstuk.

Op maat. Een live performance van Jitske Kramer met twee muzikanten (combinaties van trompet, viool, percussie). Minimaal 60 minuten, idealiter 90. Ook mogelijk: een versie met drie muzikanten, of in combinatie met Dolf Jansen voor een unieke mix van kennis, muziek en comedy. Informeer naar de mogelijkheden.

Deze lezing is een zintuiglijke ervaring. Met verhalen. Met spoken word. En met live muziek. Want sommige onderwerpen moet je niet alleen begrijpen – je moet ze voelen.

Bij ons zijn diveristeit en inclusie 'jeukwoorden'...

Je werkt in een organisatie waarin mensen nog niet zo overtuigd zijn van nut en noodzaak van diversiteit of inclusie. Het zijn ook geen woorden die veel gebruikt worden. Soms roepen ze weerstand op. In dit geval maakt Jitske een combinatie met de keynotes Building Tribes, Jam Cultures en een beetje Deep Democracy. Met uitleg over hoe culturen zich vormen in interactie en besluitvorming. Over het verschil van autocratisch en directief leiderschap en gespreid inclusief leiderschap. We hebben het over hoe je een inclusieve cultuur kunt creëren, maar gebruiken een andere taal dan in de Jam Cultures lezing.

Jullie gebruiken termen als: agile, inspelen op snelle veranderingen, netwerkpartners, besluitvorming laag neerleggen, zelforganisatie, gespreid leiderschap, innovatie gedreven….

Allemaal woorden die verwijzen naar manieren van samenwerken waarbij goed omgaan met diversiteit essentieel is. In dit geval vliegt Jitske het thema diversiteit en inclusie aan vanuit de taal van Building Tribes, met de lezing Tribes en Besluitvorming. Jitske spreekt hierbij over ‘het creëren van strong tribes, safe for diversity, ready for change’. Sterke tribes hebben goed en eerlijk geregeld wie mag meedoen, meepraten en meebeslissen. In deze lezing wordt inzichtelijk hoe culturen, tribes, zich vormen in interactie en besluitvorming. Hoe belangrijk et is om hierin goed om te gaan met diversiteit. En wat de rol van leiders hierin is. De focus ligt op cultuurvorming, leiderschap en besluitvorming: hoe kunnen we naar de verschillende perspectieven luisteren, en tegelijkertijd daadkrachtig handelen en een koers uitzetten. Dit vraagt inclusief leiderschap met power én love. Kampvuren met wezenlijke gesprekken, met aandacht voor dialoog en debat, voor harmonie en conflict. Je mag het ook agile leiderschap noemen.