Jitske Spreekt

jitske kramer
als spreker

Jitske Kramer is een veelgevraagd spreker. Vanuit haar rol als corporate antropoloog reist ze de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Hier vertelt ze uitgebreid en vrijuit over tijdens haar sessies. Daarnaast is ze bestseller auteur van onder andere Deep DemocracyJam Cultures, De Corporate Tribe en Werk heeft het gebouw verlaten. 

Als bekende, inspirerende, vrouwelijke spreker geeft ze keynotes en lezingen die 15 tot 90 minuten duren. Zij spreekt in het Nederlands of in het Engels. Jitske werkt vanuit een aantal basisverhalen, maar toch is elke keynote anders. Haar verhalen zijn niet gescript en groeien voortdurend. Na elke reis komen er nieuwe verhalen bij. Ook wanneer je Jitske voor een tweede of derde keer hoort spreken, hoor je nieuwe dingen. Na een telefonische intake stemt Jitske haar verhaal af op het publiek, de organisatie en de context. Haar gedachtengoed vind je terug in haar boeken. Bekijk direct de mogelijkheden voor Jitske Kramer als spreker op jouw event.

online lezing jitske kramer

Liever een online lezing? Dat kan ook! Jitske geeft haar lezingen graag voor een live publiek. Ook online weet zij als ervaren spreker een inspirerende ervaring aan de kijker mee te geven. De klant regelt het technische platform en Jitske verzorgt haar online keynote vanuit haar thuisstudio of haar camperstudio. Of vanuit een andere studio of locatie. Eventueel van tevoren opgenomen, zodat mensen dit op een eigen te kiezen moment kunnen bekijken. Afhankelijk van de technische mogelijkheden zal zij met de klant bepalen welke vorm van interactie met het publiek wenselijk is. Ook heeft zij ervaring met allerlei vormen van hybride events.

Bekijk direct de mogelijkheden voor Jitske Kramer als spreker op jouw event.

Wat anderen zeggen

Jitske Kramer is een van de beste sprekers van Nederland. Verbindend, heeft humor, is onbevangen en energiek. Een vrouwelijke spreker, met een fijne stem. Ze prikkelt je om stevig na te denken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuwe inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.

keynotes

uitbreiden naar
masterclass

Een masterclass duurt 3 tot 8 uur. Elke keynote kan uitgebreid worden tot een masterclass van een halve of hele dag. In overleg kiezen we hiervoor de meest effectieve aanpak en werkvorm. Gedurende een masterclass is er meer tijd voor vragen en vertaling naar de praktijk van de eigen organisatie. Tijdens de intake bepalen we de inhoudelijke focus en de gewenste aanpak. Vaak is dit een programma waarin stukken lezing van Jitske worden afgewisseld met plenaire vragen en werken in subgroepen. Eventueel met een game om het geleerde te voelen en doorleven. We kunnen bovendien gebruik maken van verschillende gespreksvormen, zoals beschreven in de boeken Building Tribes, Deep Democracy en Jam Cultures, zoals: Check-in, Lekgotla kampvuurgesprek (Afrikaanse volksraadpleging), orakel gesprekken, gesprek op voeten, ta’arof gesprek, of een stilte gesprek. Dit kan met tien maar ook honderden mensen tegelijk, dan komen we met een team van facilitators.

Keynotes & Masterclasses

building tribes

Organiseren en veranderen met antropologische blik

Gebaseerd op de boeken De Corporate Tribe en Building Tribes neemt Jitske Kramer je mee op een boeiende reis. Ze vertelt over hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Vol prachtige verhalen en antropologische lessen over mens, cultuur, verandering en leiderschap. Over het samenspel van Power & Love en het belang van goede interactie en besluitvorming.

‘Strong Tribes. Safe for Diversity. Ready for Change’

Gebaseerd op de boeken De Corporate Tribe en Building Tribes neemt Jitske Kramer je mee op een boeiende reis. Ze vertelt over hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Vol prachtige verhalen en antropologische lessen over mens, cultuur, verandering en leiderschap. Over organisatiecultuur en cultuurverandering. Over leiderschap, het samenspel van Power & Love en het belang van goede interactie en besluitvorming.

Wat ook kan: de Masterclass Building Tribes van 1 dag met open inschrijving. Een aantal keer per jaar verzorgt Jitske een openbare masterclass waarin zij in vier uitzonderlijk boeiende lezingen je alle hoeken van organisatiecultuur en cultuurverandering laat zien. Hiervoor kun je je individueel, of met je hele team, inschrijven. Een mooie oplossing voor kleinere teams en organisaties die haar graag horen spreken. Meer informatie en tickets voor deze openbare Building Tribes masterclass. 

Inclusief samenwerken

Verwacht geen standaard lezing, maar een unieke beleving die mensen in beweging zet. Over diversiteit en inclusie.

Een muzikale lezing die raakt. Gedegen inhoud gecombineerd met ‘spoken word’. Jitske spreekt over nut en noodzaak van inclusie en diversiteit voor teams en organisaties. Over macht, ranking en het nemen van risico’s om samen in flow te komen. Over hoe mensen grenzen leggen en verleggen. Over zinvolle ontmoetingen, lef en leiderschap. Over de Jam Cirkel. Een lezing over de grens. Op luchtige wijze spreekt Jitske over zware thema’s. Ze laat je nadenken. Over hoeveel diversiteit je aan kunt. En wilt. En wat dit vraagt van leiders. Je loopt er anders uit dan je erin ging. Samen jammen, met krachtige begrenzing en liefdevolle aandacht.

laat diversiteit voor je werken

Een performance met muziek, verhalen, spoken word, compacte theorie en visual graphics. In Jam Cultures durft iedereen zijn of haar eigen geluid te laten horen en naar dat van anderen te luisteren. Om samen in voortdurende afstemming tot een beter geheel te komen. Inclusie als een jamsessie, waarbij je elkaar met lef en verbinding ontmoet. In de kern gaat inclusie over wie waaraan mag meedoen doen, wie waarover mag meepraten en wie wat mag meebeslissen. En wie vooral niet. En daarmee gaat inclusie over mensen, grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten. Het gaat over samenwerken met verschillen. Je mag het ook agile leiderschap noemen. Snoeihard en soft tegelijkertijd.Een lezing over de grens. Op luchtige wijze spreekt Jitske over zware thema’s. Ze laat je nadenken. Over hoeveel diversiteit je aan kunt. En wilt. En wat dit vraagt van leiders. Je loopt er anders uit dan je erin ging. Samen jammen, met krachtige begrenzing en liefdevolle aandacht.

Ook mogelijk in een combinatie met Typhoon (unieke Rhythm of Life Masterclass) of Dolf Jansen (inhoud gecombineerd met comedy).

‘Join the Jam. Hoeveel diversiteit kun jij aan?’

deep democracy

Goede gesprekken, betere conflicten en de beste besluiten

In 2009 leerde Jitske Kramer Deep Democracy kennen, werd instructor en zette de Lewis methode van Deep Democracy samen met team Human Dimensions in Nederland op de kaart.

Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: ‘ik hoop dat we het snel eens worden’. Maar: ‘wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.’ Wat zouden we dan grootse dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen op een management dag?

‘De wijsheid van de minderheid’

Dat alle standpunten volledig aan bod komen. Dat het geheel belangrijker is dan ego’s? Een lezing over ‘de wijsheid van de minderheid’, met een bijzondere methode die is ontstaan in post-apartheid Zuid-Afrika. Over sabotage, autocratische besluiten, koningen en haaien. Vaak akelig herkenbaar en inzicht gevend. Gebaseerd op de bestseller Deep Democracy.

wereldse wijsheden

Ga mee op reis met Jitske en leer kijken als antropoloog. Verandering, fusies en conflicten zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Antropologisch kijken is het vreemde proberen te doorvoelen, zonder dat je eigen mening er voortdurend doorheen dendert.’

Route

De exacte reisroute stellen we samen tijdens de intake. Je kunt denken aan verhalen van en over de Sinaï woestijn, het voodoo van Togo, bijzondere rituelen in India, maraboets in Gambia, taxichauffeurs in Maleisië, fonteinen in Friesland, het ta’arof in Iran, huwelijksperikelen in Las Vegas, stilte vergaderingen bij de Quakers…. Via de reisverhalen legt Jitske de link met jullie dagelijkse praktijk. Hierbij zijn verschillende thema’s mogelijk, zoals: omgaan met verandering, conflicten, fusies, rituelen, leiderschap, afscheid, inclusie.

Omgaan met grote veranderingen

Over de kansen en gevaren van liminaliteit, het onzekere ondertussen

Een lezing die gaat over de tussenruimte die ontstaat als we door grote veranderingen gaan. Antropologen spreken over liminaliteit, een periode waarin je iets achter je hebt gelaten, terwijl de nieuwe situatie nog niet volledig is doorgedrongen en vormgegeven. Grote veranderingen kennen altijd een overgangstijd, een ambigue tussenruimte, een emotionele transitie periode. Deze dynamiek zie je in ieders persoonlijke leven, in groepen én in samenlevingen als geheel. Liminaliteit biedt waanzinnig veel kansen om het leven opnieuw vorm te geven, maar kent ook een aantal serieuze gevaren. Verandering is van alle tijden, liminaliteit dus ook. Liminaliteit kent chaos, maar ook universele patronen. We kunnen veel leren van wat we al weten om met de onzekerheid en spanningen van transitionele ruimtes in onszelf, organisaties en de samenleving om te gaan.

Jitske samen met...

Dolf Jansen… Typhoon… en anderen.

In lezingen, dag voorzitterschap en masterclasses, zoekt Jitske regelmatig de samenwerking met andere sprekers en performers. Zoals Typhoon, Wende Snijders, Dolf Jansen. Interesse? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

‘Een verrassende combinatie’

Jitske Kramer en Dolf Jansen dagen elkaar uit anders te kijken naar macht, naar verschillen en overeenkomsten. Hoe inclusief is Nederland? Wat wordt er van leiders verwacht? Hoe zorgen we voor minder conflicten en meer begrip? Met antropologische lessen uit Jitske’s nieuwe boek Jam Cultures. En de stand van het land door Dolf’s ogen. Waarbij het risico bestaat dat beide sprekers ook elkaar te lijf gaan, met woorden, argumenten en emoties vanzelfsprekend. Had je nog geen onbewuste vooroordelen? Na deze rake jamsessie met woorden zeker wel.