JK Keynote – Deep Democracy – tribes en besluitvorming

jitske kramer & deep democracy

Deep Democracy: Tribes en Besluitvorming

Een lezing over hoe ‘de wijsheid van de minderheid’ de kwaliteit van samenwerken en besluiten kan verbeteren. Want, stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: ‘ik hoop dat we het snel eens worden’. Maar: ‘wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.’ Wat zouden we dan grootse dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen op een management dag? Dat alle standpunten volledig aan bod komen. Dat het geheel belangrijker is dan ego’s?

Een lezing over een bijzondere methode die is ontstaan in post-apartheid Zuid-Afrika. Over sabotage, autocratische besluiten, koningen en haaien. Vaak akelig herkenbaar en inzicht gevend. Gebaseerd op de bestseller Deep Democracy.

Goede gesprekken, betere conflicten en de beste besluiten

In 2009 leerde Jitske Kramer Deep Democracy kennen, werd instructor en zette de Lewis methode van Deep Democracy samen met team Human Dimensions in Nederland op de kaart. In deze lezing deelt zij haar inzichten, vaak gecombineerd met de antropologische kennis beschreven in haar boek Building Tribes. Tribes, organisaties, vormen namelijk cultuur in interactie en besluitvorming. Waarbij verschillen tussen personen, teams en afdelingen een gegeven zijn. Deep Democracy geeft hele mooie en praktische handvatten om hier optimaal mee om te gaan.

Grondige besluiten en daadkracht

Door de wijsheid van de minderheid toe te voegen aan een besluit, stribbelen mensen minder tegen en worden besluiten kwalitatief sterker. Je kunt sneller schakelen door diep democratisch mandaat te krijgen voor je leiderschap. Deep Democracy is een zienswijze en methode, ontwikkeld door Greg en Myrna Lewis, die zorgt voor grondige besluiten waardoor de daadkracht in een team of organisatie groter wordt. Door verschillen en tegengestelde meningen niet uit de weg te gaan en juist te betrekken, wordt de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar. En kan er besluitvorming ontstaan met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Zonder te polderen en zonder conflicten weg te poetsen.

video's deep democracy

deep democracy

beste werkgevers
event 2016

verbinding door
deep democracy