TheaterCollege Tour All Inclusive Jitske Kramer & Dolf Jansen

kennis en comedy

Een muzikaal theatercollege over verschillen.

Over overeenkomsten.

Over samen mens zijn.

Een avond met heldere theorie over zware thema’s.

Maar ook licht, lucht en lach door spoken word, live muziek en comedy.

Theater college All Inclusive

In de periode van 19 April tot 15 mei 2024 gaan Jitske Kramer en Dolf Jansen op tour langs negen theaters in Nederland. Met het exclusieve theatercollege All inclusive. Een avond vol kennis, comedy en spoken word.

Theaters in: Hoogeveen, Zwolle, Amstelveen, Heerlen, Haarlem, Delft, Heerhugowaard, Rotterdam en Enschede,

Ticketprijs: Een avondje theatercollege, voor een theaterprijs van rond de € 25,- (dit wisselt enigszins per theater).

Unieke kans om Jitske bij jou in de buurt te horen spreken over diversiteit en inclusie, zeker in deze ongewone combinatie met Dolf Jansen en muzikanten. Kom alleen, met je buren, je hele team of gezin. Tickets koop je bij de betreffende theaters.

Speellijst & tickets:

Locatie Data Tickets

Theater De Tamboer Hoogeveen

19 april om 20:15 - 22:45

Schouwburg Odeon Zwolle

22 april om 20:00 - 22:30

Schouwburg Amstelveen

24 april om 20:00 - 22:30

Parkstad Theater Heerlen

26 april om 20:30 - 23:00

Stadsschouwburg Haarlem

5 mei om 15:00 - 16:30

De Veste Delft

6 mei om 20:15 - 22:45

Cool Heerhugowaard

8 mei om 20:15 - 22:45

Theater Walhalla Rotterdam

12 mei om 15:00 - 17:30

Theater Walhalla Rotterdam

12 mei om 19:00 - 21:30

Wilminktheater Enschede

15 mei om 20:00 - 22:30

All Inclusive theatercollege.

Jitske Kramer en Dolf Jansen delen het podium tijdens het muzikale theatercollege over verschillen. Over overeenkomsten. Over samen mens zijn. In dit bijzondere theatercollege onderzoekt antropoloog Jitske Kramer samen met cabaretier Dolf Jansen wat het betekent om samen mens te zijn. Hoe kun je een goed mens zijn? Hoe ga je om met macht, in- en uitsluiting en privileges? Wat betekenen woorden als woke en inclusie? Jitske vertelt haar persoonlijke verhaal en deelt antropologische inzichten over de dynamiek van verschil. Dolf Jansen reageert op de vragen die opgeworpen worden en geeft zijn mening. Met speciale aandacht voor de gelijkheid en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Inclusie betekent dat iedereen welkom is, maar niet dat we elk gedrag tolereren. Over deze grens moeten we het samen hebben. Inclusiviteit gaat over machtsverhoudingen. Wie mag waar welke grens trekken? Wie bepaalt wat normaal is? Bestaat er zoiets als ‘de Gewone Nederlander’? En wat als je ‘ongewoon’ bent? Moet je dan gewoon een beetje ‘normaal doen’? 

Mensen vormen samen culturen en culturen vormen mensen. Een machtig interessant en emotioneel proces: wat is normaal en wie bepaalt dat? Jitske creëert in dit theatercollege ruimte voor nieuwe manieren van kijken en handelen. Een avond met heldere theorie over zware thema’s, maar ook licht, lucht en lach door spoken word, live muziek en comedy.

All Inclusive. Daar wil je bij zijn, daar moet je bij zijn.

Haar boek Jam Cultures – meedoen, meepraten en meebeslissen komt deze avond tot leven.

Meet & Greet Na afloop van dit theatercollege vindt een Meet & Greet plaats met Jitske Kramer.

Inclusie is een hot topic. Het gaat over meedoen, meepraten en meebeslissen. Anders gezegd: over grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, emoties, nieuwsgierigheid, verschillen en overeenkomsten. En hoe je hier goed mee omgaat.

Diversiteit gaat over de mix van zichtbare en onzichtbare verschillen. Inclusie gaat over hoe we met deze mix omgaan. Jitske Kramer schreef hier een pakkende boek over: Jam Cultures. En samen met Dolf Jansen onderzoekt ze in dit theatercollege de mooie en lastige kanten van deze thema’s.

Zij zien inclusie als een jamsessie. Samen jammen betekent handelen vanuit onzekerheid, omdat je niet exact weet waar je uit gaat komen. Maar met de absolute zekerheid dat iedereen oprecht naar elkaar wil luisteren. Het is samenwerken met lef om te zeggen wat je te zeggen hebt, én om actief te zoeken naar hele andere en tegengestelde geluiden.

Diversiteit gaat over de soorten verschillen die we met elkaar kunnen ervaren. Over de zichtbare (huidskleur, man/vrouw, leeftijd) en de onzichtbare (gender, religie, cultuur, karakter, overtuigingen, politiek, etc.). Diversiteit gaat over de mix van verschillen tussen mensen: demografisch (leeftijd, religie, gender, seksuele diversiteit, cultuur), fysieke mogelijkheden, maar ook over verschil in karakters, opleidingsniveau, vakgebieden, organisatiecultuur, etc. Kortom, diversiteit gaat over alle verschillen tussen mensen.

Inclusie of inclusiviteit, gaat over wie ergens aan mag meedoen, wie mag meepraten en wie meebeslist. En wie vooral niet. Inclusie is het omgaan met grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten. Met als doel: effectief samenwerken met verschillen en elkaar met een open mind versterken. 

Inclusie is dus niet helemaal hetzelfde als diversiteit. Dat gaat over ‘de mix van de verschillen’. Inclusie over hoe we met deze mix omgaan. Diversiteit gaat over aantallen en percentages. Inclusie gaat over gedrag, waarden en spelregels. Als je alleen aandacht geeft aan het vergroten van diversiteit in een team of organisatie, en niets doet aan het verbeteren van inclusie, dan is de kans groot dat er door de verschillen meer gedoe komt.

Diversiteit brengt verschillen in opvattingen en werkstijlen met zich mee. Wanneer verschillende invalshoeken werkelijk op waarde worden geschat, kunnen de doelen van een organisatie sneller en beter worden bereikt. Wij/zij dynamiek, het eilandjes denken, wordt geminimaliseerd. Het hogere overkoepelende doel dat ieder verbindt staat centraal en mensen krijgen de vrijheid om mee te denken hoe dit doel het beste te behalen.

"Ik hing ademloos aan je lippen...een prachtig verhaal waarin kennis, kunde, ervaring en een blik in je persoonlijke leven in een prachtige pas des quatre als een mooie choreografie werd gepresenteerd."

samen mensen zijn

Diversiteit&Inclusie

doe normaal - improvisatie

inclusie voorbij wij-zij

het grootste kennis festival

jammen met verschillen